Femeile, sala de forță și frica de mușchi enormi

O formă fizică excelentă, o greutate ce se menține stabilă mult timp, coapse  ferme, abdomen plat și brațe tonifiate este visul multor femei. Pentru aceasta, femeile aleg   diverse  căi, unele mai  grele, dar corecte și sănătoase, altele mai ușoare însă cu   efecte adverse, ce apar în scurt timp.  Pe lângă acestea,  se adaugă uneori și mișcarea . Însă atunci când  femeile  decid să slăbească cu ajutorul sportului , majoritatea  urmează calea bătută de atâtea femei , anume antrenamentele cardio și aerobice, punând accent doar pe acestea, evitând antrenamentele de forță de frică să nu se facă prea „mari” . Deși antrenamentul aerobic   are și el un plus, totuși combinarea acestuia cu antrenamentele de forță vor aduce mult mai multe beneficii.

articol lilly

DE CE LE ESTE FRICĂ FEMEILOR SĂ MEARGĂ LA SALA DE FORȚĂ ? 

  1. GRĂSIMEA SE VA TRANSFORMA ÎN MUȘCHI. Au auzit probabil de la cineva că grăsimea se va transforma în mușchi.  Aceste afirmații le-am auzit nu de puține ori de la femeile care frecventează antrenamentele aerobe în grup.

Este total eronat !  Țesutul adipos  și mușchii au o structură total diferită și nu se pot transforma unul în altul. Țesutul adipos este format de celulele numite adipocite. Adipocitele conțin cantități mari de grăsimi (lipide) sub forma de TG= trigliceride. Aceste lanțuri sunt formate din carbon, hidrogen și oxigen.

Compoziția chimică a mușchilor este de: 75–80% apă, 20–25% substanță uscată. Substanța uscată este de natură organică și anorganică. Materia organică este formată din proteine, contractile (actină, miozină) și necontractile; lipide (fosfolipide), glucide (glicogen), mioglobină și miogen. Materia anorganică, este alcătuită din diferite săruri de potasiu, magneziu și calciu.  Așadar, deși antrenamentul cu greutăți poate ajuta atât la creșterea masei musculare cât și la slăbirea din țesutul adipos, ambele procese trebuie privite separat și nu unul fiind rezultatul celuilalt.

2.FRICA DE A NU DEVENI PREA MUSCULOASĂ . „Dacă o să frecventezi sala de forță o să devii bărbătoasă cu mușchi mari ca la barbați”: am auzit-o și pe asta nu de puține ori.

lillyarticol

Nu ai cum să devii prea mare și musculoasă peste noapte sau în câteva luni de antrenamente. Nici în câțiva ani buni nu vei deveni ca o culturistă dacă vei adopta un program de antrenament corect întocmit și vei urma un regim alimentar destinat necesităților tale.

testosteron

Nu vei deveni prea mare pentru că hormonul responsabil de creșterea masei musculare este testosteronul, hormon specific bărbaților și care este secretat la femei în cantități foarte mici, ceea ce nu poate favoriza o creștere masivă în masa musculară. Femeile  prea musculoase pe care le vezi în internet sunt supuse acestor schimbări radicale datorită consumului de substanțe anabolizante(steroizi). În conzluzie : sala de forță  nu  te  va transforma în Arnold Schwarznegger .

  1. ANTRENAMENTUL DE FORȚĂ ESTE DĂUNĂTOR PENTRU SĂNĂTATE.

Dacă condiția fizică vă permite să vă antrenați cu greutăți și nu doriți ca aceasta să aducă daune, trebuie să țineți cont de tehnica executării și de greutățile pe care le folosiți. Pentru a executa corect tehnica, apelați la un antrenor personal care o să vă explice fiecare detaliu și o să vă monitorizeze programul de antrenament. Traumele apar doar în cazul în care nu se respectă aceste reguli de bază.  Învață tehnica corectă:

asezari

 

Încălzește-te! Mușchii reci sunt mult mai predispuși la răniri. O încălzire corectă poate îmbunătăți fluxul sanguin prin mușchii care lucrează și poate reduce rigiditatea, astfel  riscul de rănire devenind mai mic.

Nu începe nici un exercițiu nou fără a afla înainte care este poziția sa corectă. Pentru a învata care este poziția corectă lucrează cu un antrenor acasă sau la sală, sau consultă un terapeut fizic pentru a te ajuta să-ți personalizezi antrenamentul, în funcție de starea ta  de  sănătate și de abilitățile fizice.

BENEFICIILE ANTRENAMENTULUI CU GREUTĂȚI LA SALĂ.

 sala

1 Dezvoltarea forței

Unul dintre cele mai importante beneficii ale practicării acestui sport este dezvoltarea musculaturii și implicit a forței. O femeie mai puternică va fi mult mai rezistentă la accidentări.

2 Slăbire eficientă

Tot mai multe femei se confruntă cu această problemă în ziua de azi: surplusul de grăsime. Multe dintre fete apelează la dietele „minune” prin intermediul cărora pierzi foarte multă masă musculară și puțină grăsime. Astfel apare celulita, vergeturi și tot soiul de simptome negative. În medie, 3 antrenamente la sală pe săptămână timp de 2-3 luni te ajuta sa slabesti 2kg de grăsime și să adaugi 1kg de masă musculară.

3 .Reduce riscul de apariție a osteoporozei

Antrenamentele regulate și  dieta echilibrata reduc drastic riscul de apariție a osteoporozei.

4.O inimă mai bună

Orice sport practicat regulat ajută și inima datorită reducerii nivelului de LDL (colesterolul rău) și creșterii nivelului de HDL (colesterolul benefic). Totodată se reduce și tensiunea arterială și riscul de diabet zaharat.

Acestea ar fi cele mai importante beneficii ale practicării acestui sport. Ar mai fi multe de spus, cum ca un trup cu forme bine reliefate ne va ridica moralul și încrederea în sine, dar despre ele vom discuta într-un alt articol. Dacă încă nu te-ai decis să mergi la sală sper că acest articol  va îndepărta miturile legate de sala de forță și  te va motiva să îți procuri în curând  un abonament.

Autor Lilia Tonu – antrenor, nutriționistă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: