Cum facem față abuzului alimentar de sărbători

În clepsidra se scurg ultimele firicele de nisip. E momentul totalizărilor pentru anul ce se scurge și construirea noilor țeluri pentru anul ce bate la ușa. Ne place forfota sărbătorilor, cadouri, distracții și întâlniri cu rudele in jurul mesei pline cu delicii. B837F784-673D-428E-9B10-CE1C685F206DTradiționalele bucate de Crăciun și revelion sunt bogate in grăsimi, carbohidrați și respectiv, caloric. Abuzul de își poate lasă amprenta nu numai asupra siluetei, dar și asupra sănătății. In zona de risc se afla cei care au postit  toate cele 6 săptămâni.  Pentru ca bucatele sa nu ne saboteze sărbătorile vin cu niște sfaturi care sa eficientizeze digestia.

  1.  Ghimbir și rozmarin. Ceaiul din ghimbir cu rozmarin stimulează digestia gastrica și sporește golirea stomacului.
  2. Semintele de chimen și mărar. Adăugate peste bucate,  sau in ceai înlăturat senzația de balonare și greutate in epigastru.
  3. Ananasul. Cu 30-45 minute înainte de masa consumam o felie de ananas proaspăt, conține enzime proteolitice, care facilitează digestia proteinelor. Ananasul reduce pofta de mancare.
  4. Muraturile. Da, tradiționalele murături sunt arhibogate in fermenți si enzime. Ai grija sa pui pe masa de sărbătoare un platou cu murături.
  5. Cafeaua, stimulează digestia cu condiția cât este fără lapte.
  6. Ceaiul verde.                                                          Ideal ar fi de sărbători sa mâncam moderat, sa evitam alcoolul. Alcoolul  furnizează 7,4 kcal pentru 1gr și servește un bun catalizator in sinteza acizilor grași. Pe masa sărbătoare sa nu lipsească salatele de crudități, pe măsura posibilităților de înlocuit Ingredientele nesănătoase.  Daca avem și tărie de caracter avem grija și de combinațiile alimentare și nu uitam de hidratare. Anume in acesta perioada trebuie sa fim foarte atenți cum ne alimentam pentru a evita acutizarile de pancreatita, colecistita, ulcer gastric, alergii, etc.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: