DEPRESIA. Boala secolului XXI

Trăim vremuri dificile în care o femeie trebuie sa le reusesca pe toate. Să fie o mamă şi soție bună, un lucrător ordinar şi sârguincios, să arate bine, să fie îngrijită şi să aibă forța de a înfrunta toate problemele şi cerintele ce le are o femeie în timpurile noastre.

Dar uneori creierul nostru cedează sub presiunea problemelor, conflictelor de interese, neînțelegerilor în familie, încercărilor din viața cotidiană şi dacă e să luăm la nivel fiziologic, o depresie poate fi provocată şi de modificările hormonale ce vin odată cu înaintarea în vîrstă. Astfel ajungem să fim loviți de cea mai crudă şi răspîndită boală a secolului nostru – Depresia.

Când se întâmplă aceasta, noi nu realizăm, nu credem, suntem siguri că depresia este ceea ce nu ne poate atinge, numai nu pe noi, noi suntem puternice şi gata să înfruntam orice obstacol. Dar depresia este un ucigaș tacut, ea vine sau încet, picătură cu picătură, sau violent, dând buzna peste tine fără cruțare, fără milă, lăsându-ți prea puțin timp pentru a realiza că eşti într-o capcană de emoții negative.

4 SEMNE ALE DEPRESIEI

Depresia are 4 semne fundamentale care nu pot fi ignorate.

1. Lipsa de interes față de tot ce cândva era important, față de locuri, lucruri şi oameni care cândva contau.

2.Lipsa de concentrare. Devine din ce în ce mai greu să citeşti o carte, un ziar sau articol, să-ți îndeplinești sarcinile la muncă, acasă sau în familie şi chiar de a privi o emisiune sau un film la tv.

3. Oboseala şi somnolența este la ordinea zilei. Organismul intră într-o stare de hibernare şi oboseală cronică, eşti mereu epuizată, dormi mult, dar oricum nu-ți ajunge forța şi voința nici pentru lucruri elementare.

4. Pesimism constant. Gândurile negre parca se materializează. Lucrurile mici, neînsemnate cândva, devin negative, respingătoare, iritante, ce îți dau bătaie de cap şi te sufocă. Nimic nu mai e bine, nimic la locul său, nimeni nu te poate împăca, totul e rău, totul e greu şi în genere viața e o scorpie veninoasă.

CAUZELE DEPRESIEI. Biologice

1. Tulburări premenstruale. Acestea nu reprezintă manifestări severe, ci mai degraba dereglează echilibrul fizic, dar nu trebuie excluse, cazuri fiind de la organism la organism.

2. Sarcina şi infertilitate. Schimbările hormonale în primul caz sunt principalul factor care duce la o depresie, altu e incapacitatea de a da naștere la urmași, ceea ce e împotriva instinctelor noastre de perpetuare a speciei.

3. Depresia postpartum(postnatala). Majoritatea femeilor care nasc experimentează acest tip de depresie, care este considerată ușoară și tinde să dispară în cîteva săptămîni după naștere.

CAUZELE DEPRESIEI. Psihologice.

1.Stresul. Unele studii arată că femeile sunt predispuse mai des de a suferi un stres decît bărbații, cauza fiind şi procesul fiziologic diferit. Diferența de depresie dintre genuri este observată încă din adolescență.  Problemele şi neînțelegerile, certurile din familie dintre soți şi rude este cel mai răspîndit focar ştiut al depresiei (80/100), care vine în urma unui stres puternic. Abuzurile sexuale şi psihologice, inegalitatea dintre genuri şi sărăcia, la fel merg mână în mână cu depresia.

2. Aspectul fizic. Cercetătorii sunt de părere că femeile acumulează frustrări din cauza modificărilor fizice, din cauza că nu le place ce vad în oglindă, ceea ce aduce la un risc mare de a dezvolta o stimă de sine scăzută ce contribuie la apariția depresiei.

3. Dragostea neîmpărtășită. Cauza des întîlnită în rîndurile adolescenților care nu sunt încă capabili, la acesta vîrstă, să-și gestioneze gîndurile şi emoțiile, dar nu este exclus că şi o femeie matură să facă o depresie de pe urma acestui caz.

„MEDICAMENTE” ANTIDEPRESIE

Pentru a ameliora simptomele de depresie aveti nevoie de schimbări.

1. Stilul de viață. Faceți mişcare cel putin 30 minute în zi. Asigurați-vă că aveți timp pentru odihna, somn şi relaxare. Odihniți-vă cel putin 8 ore pe noapte. Adoptați o dietă sănătoasă. Mergeți la yoga, pilates, meditație. Luați vitamine şi minerale, dar nu înainte de a discuta cu medicul dumneavoastră.

3. Nu rămîneți singura, nu vă izolați. Cu toate că în cazul unei depresii asta e cea mai mare dorința, toți să te lase în pace şi să dispară din viața ta, împotriviți-vă. Sunați rudele, ieșiți cu prietenii, comunicați, încercați să recunoașteți celor mai apropiați că suferiți o depresie pentru a nu fi lasate în singurătate, singurătatea e nocivă în cazul dat.

4. Luați legătura cu un specialist. Nu este o ruşine şi nici ceva ieşit din comun să ceri ajutorul unui psiholog. În cazuri severe doar cu un specialist competent şi un tratament medicamentos se poate lupta şi învinge o depresie profundă.

Depresia nu e o boala incurabilă, nu e un virus sau bacterie, nu se transmite prin aer sau sînge, e ceea ce acumulăm în noi, ceea ce cultivam de la oamenii care ne înconjoară, ceea ce practic te omoară, te îngenunchează, te apleacă. Dar să te ridici sau ba, doar tu decizi, numai tu hotărăști pentru tine daca e să te laşi pradă vînătorului acesta fără milă sau să-l înfrunți. Vrei să rămâi îngenuncheată şi să-ți trăieşti viața pe jumate? Te provoc să-ți pui întrebarea dacă rolul de jertfă e pentru tine? Nu? Atunci trebuie să ştii că eşti o femeie puternică care poate reuși, care poate învinge, care învață din greșelile proprii şi prin eșecuri acumulează înțelepciune și experiență de viață.

Ține minte: „Tot ce nu te omoară, te face mai puternică”. Atunci ridică-te şi mergi înainte cu fruntea sus, cu suflet senin, cu inima ușoară. Tu poți !!!

Autor Fenix Iunona

Sursa: Propria viață

Poze: internet

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: