Sindromul Annei Karenina sau De ce dragostea trece?!

“Sindromul Annei Karenina” este răspândit în mai multe domenii , în numele legendarei eroine a lui Tolstoi sunt denumite fenomene economice și stări psihice. Legendara frază “Toate familiile sunt fericite la fel, și nefericite în felul lor” trezește fiori adevăraților prețuitori ai literaturii clasice, dar puțini sunt dintre cei care trăiesc aceleași sentimente și care suferă  fără a manifesta vreun protest.
Toate căsniciile sunt fericite la început, toate poartă aceeași dragoste, același fior, împart aceeași bucată de saltea și se bucură de fiecare fleac. Nuștiu dacă există vreo formulă chimică a dragostei, totuși dacă e să analizăm o sută de cupluri nou-formate, cu siguranță vom găsi cel puțin o sută de asemănări de la o pereche la alta.
Ochii sclipesc, mâinile sunt mereu împerecheate, buzele cu urme de săruturi proaspete, vocea îndulcită, dispiziția la maximum, vă amintește de cineva?! Sigur că da, e portretul omului îndrăgostit, cel care e mai mult cu capul în nori, care ia decizii pripite și căruia îi sare inima din piept numai când se gândește la o eventuală întâlnire.
Totul e atât de frumos, atât de romantic de nu-ți vine să crezi când întâlnești aceiași oameni peste ceva timp și-ți dai seama că a avut loc  metamorfoza, că fluturele s-a tranformat în omidă, iar comportamentul lor este o dovadă în plus.

Ce s-a întâmplat cu acești oameni, să fie vorba numai de chimie?!
Or, chiar dacă au familii numeroase, serviciu stabil, viață decentă și o gașcă de prieteni ei sunt triști și reci. Ce să se fi întâmplat cu relația lor, au devenit unii reci, alții indiferenți și timizi, ochii lor spun lucruri total diferite. Poate e vorba de teoria celor trei ani sau suntem predispuși să comitem diferite greșeli, nuștiu, cert e că nefericirea lor reflectă o stare absolut diferită, ei chiar sunt nefericiți diferit.
De ce devenim totuși nefericiți și cum a-m putea omite sindromul răspândit?!
Nefericirea Annei Karenina nu era una întâmplătoare, autorul nu divulgă care de fapt a fost primul simptom, gândul că s-a îndrăgostit de alt bărbat sau cel că soțul are urechile prea mari, totuși comportamentul ei a devenit radical altul, absolut străin mediului în care trăia. Ce se întâmplă cu oamenii căsătoriți, de ce sentimentele lor se răcesc, ce se petrece în sufletele lor?!
Psihologii sunt de părerea că tinerii însurăței sunt fericiți atât cât durează perioada pasională, atât cât se iubesc nebunește și nu mai văd nimic altceva, după această etapă urmează conviețuirea, unde începe studierea reciprocă, intervine rutina cea de toate zilele, ambii muncesc și nici de cum nu-și pot împărți grijile casnice, aici încep primele certuri. Apoi apar copiii, nevoia de o locuință proprie, lipsurile, deci, perioada de călire, una dintre cele mai complicate, care coincide cu crizele vârstei mijlocii și cu eșecurile de la serviciu. Psihologii sunt convinși că anume perioada de călire este cea mai potrivită pentru a altoi nefericirea, în această perioadă pot apărea încă o sumedenie alte probleme inclusiv violența verbala și chiar fizică, anume în această perioadă cuplurile aleg să meargă la psiholog pentru consultații și chiar ședințe specializate, dar de cele mai multe ori întârzie. Putem sau nu omite această perioadă? Ei bine, nu putem, totuși ca și orice altă “boală” la fiecare trece diferit. Probleme sunt în oricare cuplu, dar dacă ai un comportament corect, cu siguranță vei reuși să treci peste toate.
psiholog
Iubirea nu dispare de la sine, ea este îngropată de noi înșine, din cauza problemelor, depresiilor și a simplului fapt că încetăm a mai fi predispuși să discutăm, să ne vorbim unul altuia despre defecte, despre ceea ce avem pe suflet, încetăm a fi apropiați sufletește. Cuplurile nefericite, deși locuiesc împreună se află în lumi diferite, au interese diferite, secrete, poate să se ajungă și la adulter, pentru că oamenii nu înșeală doar pentru sex, 35% din bărbații și 42% din fmeile care înșeală, au recunoscut că o fac din lipsă de afecțiune, de o simplă îmbrățișare care dispare încă de la apariția primului copil uneori.
Ce-i de făcut pentru a păstra fericirea si dragostea în cuplu?!
аукшсшку

E simplu, sparge stereotipurile, dăruiește partenerului tău sufletul, pentru că o femeie puternică are nevoie de un umăr cald în rol de pistă de decolare, dăruiți-vă unul altuia clipe fericite, amintiri comune, cadouri simbolice, seri romantice, plimbări serale, cărți, găsiți interese comune sau cel puțin încercă să mergi cu el la vreun meci cu condiția ca el va merge cu tine la teatru, susțineți-vă reciproc în momentele de cumpănă și găsiți tangențe în sentimente și preferințe, ieșiți din rame și trăiți frumos.
Societatea contemporană ne vrea pe toți la fel, căsătoriți cu copii, serviciu, câteva credite și o zonă caldă de confort unde pe nimeni nu interesează ce simți.
Anna Karenina nu a avut o alegere, ea a nu a simțit niciodată compasiune, deși și-ar fi dorit să o aibă, mediul încă atât de crud în care trăia, nu se potrivea cu personalitatea sa, protestul din sufletul ei a fost mai puternic. Prototipul ei a luptat pentru dreptul la viață în afara cuplului otrăvitor sufletului, pentru că sufletul se otrăvește la ultima etapă, când deja e prea târziu…
Acum timpurile s-au schimbat, iar progresul a atins și sufletele noastre, acum suntem în stare să prevenim multe boli legate de suflet, putem schimba traictoria lucrurilor printr-o simplă vizită la psiholog. Și pentru că „Toate familiile sunt fericite la fel și nefericite în felul lor…”pentru fiecare cuplu există o terapie aparte, pentru unii, mai intesivă, pentru alții mai puțin, cert este că la fiecare e diferit și e o adevărată raritate să întâlnești cupluri fericite după 20 sau 30 de ani de căsnicie, nefericite sunt, fericite însă, foarte rar.
cover-cupluri-in-varsta
Ei sunt eroii noștri, exemplul cel mai demn…

Autor: Maria Dombrovski
Poze: Internet

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: