Moda sau stil, tendințele demodate care ne reprezită

Frumusețea este o noțiune abstractă, fiecare om este diferit de semenii săi și are o frumusețe aparte, care îl reprezintă. Din cele mai vechi timpuri frumusețea a fost una din premisele evoluției. Omenirea, și mai cu seamă femeile au fost cele ce au dus bucata de cărbune la ochi și au înțeles ca el poate schimba aspectul prin vopsire. Și dacă cu mii de ani în urmă  femeile se înfrumusețau cu ceea ce aveau la îndemană, atunci în decursul evoluției, au apărut sute și mii de tendințe care au bucurat cu eficacitatea lor, mai mult sau mai puțin costisitoare.
Rimelul, rujul de buze, fardurile, pudra, sunt articole cosmetice inventate mult mai devreme, dar care prin evoluție au căpătat atât aspectul recunoscut de toate femeile, cât și efectul, care încă mai evoluționează. Secolul XX a fost cel mai mare promotor al industriei frumuseții, marcat de două războaie și înca câteva revoluții, anume acest sfârșit de veac ne-a dăruit avântul cel mai înalt în frumusețe și modă, anume atunci oamenii au învățat ce-i acela stil, și de ce uneori stilul are puține tangențe cu moda, sau nu le are deloc.
Coco Chanel, Madeleine Vionnet, Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli  Christian Dior, Giorgio Armani, sunt doar câteva case de modă care au fost create anume in secolul XX și care activează   creând  tipare și până  astăzi.
Coco Chanel a fost promotoare a minimalismului, din îndemnul ei femeile din întraga lume nu-și închipuie garderoba fără mica rochiță neagră. Jenne Lanvin a pus bazele frumuseții asortate în culori și croială, Armani a ținut dintotdeauna să facă lucruri practice și de calitate. Fiecare casă de modă a adus sub rampă , pe lângă stil și tendițe, niște valori care le reprezintă atât pe ele, cât și potențialele cliente.

 


Toate aceste branduri au ținut dintotdeauna să inducă moda spre stil, să valorifice frumusețea naturală și să scoată în evidență frumosul interior.
Tendințele de îngrijire a corpului țin de un capitol aparte și nu întotdeauna se supun modei, spre exemplu curentul unghiilor lungi în interpretarea mai contemporană, a devenit popular abia în în 1954 când  a fost inventată o versiune modernă a unghiei artificiale, devenită curând incredibil de populară printre femeile din întreaga lume. De atunci, compania lui Slack, Nail Systems International, a continuat să inoveze, creând unghii false dintr-o mulţime de substanţe. Câteva decenii această tendință s-a bucurat de un succes incontestabil, datorită actrițelor de la Hollywood, care prin aparițiile lor publice, creau noi curente de modă și stil.
La fel s-a întâmplat și cu genele false care au o istorie a lor, departe de modă. Inventatorul genelor false a fost   D. W. Griffith,  regizorul filmului „INTOLERANȚA” , apărut în 1916, În care regizorul a ținut neapărat ca protagonista să aibă un aspect deosebit în această peliculă, mai exact să poarte gene lungi, si a sugerat utilizarea butașilor de păr de la o perucă și lipirea lor pe pleoapele actritei. Astfel au apărut primele gene false, care de la început nu s-au bucurat de prea mare succes. Purtarea acestor “accesorii”a devenit cea mai populară în anii 1960, apoi au luat o pauză de câteva decenii ca mai  târziu, in 2000, femeile să înceapă din nou să poarte gene false mai regulat pentru a umple sau a da aspectul de gene mai pline.
Cea mai nouă, și totodată cea mai radicală tendință de înfrumusețare este cea chirurgicală sau mai nou, de  Injectare a frumuseții, care la fel a apărut din nevoia starurilor de a arăta perfect. Chiar dacă toate aceste proceduri de înfrumusețare nu întotdeauna se soldează cu succes, iar unele dintre ele s-au cam demodat, femeile recurg la ele în masă, și nici pe departe nu e vorba doar de staruri, ba mai mult, unele femei exagerează cu proporțiile devenind pe alocuri caraghioase.

 


Deși genele false, unghiile ascuțite și lungi demult nu mai reprezintă o tendință în lumea atât a modei, cât și a shoubizzului,  iar vedetele fac tot posibilul să arate cât mai natural ș recurgând la metode cât mai naturaliste de înfrumusețare, la noi timpul parcă s-a oprit, sau poate moda a ajuns mai târziu, nuștiu, cert e că multe dintre  femeie care se respectă, neapărat vor merge regulat la manichiură, pentru a le lungi cu fel de fel de geluri, apoi își vor încleia iar și iar gene false, își vor  injecta botox, și vor face tot posibilul pentru a-și falsifica aspectul, de ce?! Nuștiu, e vorba de neîncrederea în sine sau e o necesitate de vârstă, sau  totuși funcționează efectul cela al mulțimii – chiar nu-mi dau seama, însă mă tem că frumusețea reală a femeii va dispărea ca fenomen într-un asemenea tempou.
Poate nu m-aș fi axat pe acest subiect destul de picant, dacă era vorba de femeile care dintr-un motiv sau altul sunt nevoite să recurgă la asemenea proceduri, or am observant o tendiță recentă a adolescentelor de a se mutila prin fel de fel de proceduri, încă de la vârse foarte fragede, ele urcă în fotoliul de „metamorfoze” fără a fi întrebate nici măcar câți ani au, pentru că saloanele nu fac decât bussines pe seama lor, știrbindu-le din frumusețea lor naturală.

 


Eu cred că avem lacune nu doar în educarea tinerei generații, dar și în inspirarea încrederii în sine, mamele uită să le spună fiicelor cât sunt de frumoase, iar acestea la rândul lor, neștiind cum arată frumosul, recurg la kitsch.
Deci frumusețea artificială nu este doar o problemă financiară, ci și una psihologică, care la rândul ei trezește încă multe altete mai latente în conștiința noastră. Ar  fi bine  să începem să ne insuflăm atât nouă cât și copiilor noștri, că de fapt suntem frumoase așa cum suntem, că nu-i neapărat să avem gene întoarse și unghii ca la vulture, doar că vopsite frumos, pentru a arăta bine, o femeie îngrijită și rafinată nu trebuie neapărat să investească lunar în plus pentru ceea ce déjà are de la natură, pentru  că  adevăratele tipare ale modei niciodată nu au pus în evidență falsul, ci stilul, care rămâne viu decenii la rând și ne oferă atâta individualitate, atâta farmec și rafinament.
femeie frumoasa

Sigur că fiecare femeie e în drept să facă orice din corpul său, însă e păcat să ne ascundem după masca din mult machiaj, atunci când de fapt e bolnav sufletul, pentru că așa cum se exteriorizează fericirea printr-un zmbet, exact așa și nefericirea prin expresivitate excesivă la sâni, buze, gene și multe multe farduri.
Îngrijirea e absolut ncesară, zilnic, totuși ar trebui să avem darul măsuriin în toate, mai ales la capitolul frumusețe, pentru că spre deosebire de înțelepciune, frumusețea trebuie doar menținută!
„Iubesc luxul. Şi luxul nu constă în bogăţie şi în împodobiri, ci în absenţa vulgarităţii. Vulgaritatea este cel mai urât cuvânt din limba noastră. Eu rămân în lupta împotriva ei.”Coco Chanel

autor: Maria Dombrovski
poze: Internet

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: