Ce mâncam în post?!

2E8FA923-27A5-422A-B41D-B9F4981047B4

Postul fiind prima și cea mai veche poruncă dată de Dumnezeu omului aduce după sine un șir de cerințe riguroase. Necesită o jertfire de sine, o limitare de la multe mâncăruri și băuturi, dar și de multe lucruri lumești în scopul desăvârșirii și curățării sufletului. Prin urmare este un exercițiu de înfrânare a poftelor și patimilor omului, un mijloc de dobândire a stăpânirii de sine prin întărirea voinței și practicarea virtuții, un mijloc de pocăință și de purificare.

Postul este considerat un doctor al sufletelor noastre, dar pentru a nu fi un medicament inutil și chiar păgubitor trebuie să avem o alimentație corectă în care nu vor lipsi nutrienții necesari pentru o activitate bună a organismului.

Deși produsele de origine animală, după proprietățile nutritive, nu pot fi puse pe aceeași balanță cu produsele de origine vegetală , totuși le putem scoate o perioadă din alimentație fără a dăuna organismului.

Calciul din lactate

De exemplu, știm cu toții că legumele și fructele fac minuni asupra sănătății , deci iată că putem înlocui laptele de la micul dejun cu un pahar de suc de portocale proaspăt stoarse, care ar asigura organismul cu 25% din necesarul zilnic de calciu.
O alta sursă de calciu este brânza vedetă a vegetarienilor -tofu. Fiind un produs obținut din soia este bogată nu doar în calciu dar și proteine, de asemenea oferă avantajul de a fi consumată la orice masă aducând un aport de aproximativ de 20% din doza zilnică recomandată.
Pe lângă brânza tofu am putea opta și pentru laptele de soia având cam aceleași proprietăți.

Tot la categoria legumelor și fructelor bogate în calciu întâlnim spanacul, varza, păstăile verzi, broccoli, fasolea, țelina, prunele, kiwi ș.a..

Fierul din carne

Făcând referire la fier atunci avem o gamă largă de produse cu care ne putem delecta în perioada postului. Loc de frunte ocupă năutul, urmat fiind de spanac, sfeclă, germenii de grâu, orezul brun, pâinea integrală, cartofii dulci, broccoli, fasolea, mălaiul, secara, ovăzul și grâul.

Dintre fructele bogate în fier și pe care le găsim în acest sezon avem stafidele, fructele uscate, grapefruitul, portocalele sau kakele.

Proteinele vegetale

Vorbind de proteine suntem conștienți că pentru o funcționalitate normală a organismului nicidecum nu pot fi evitate. De asemena, de reținut este faptul că proteinele de origine vegetală sunt incomplete, deoarece nu conțin toți aminoacizii esențiali precum proteinele din carne, de aceea se recomandă combinarea lor cu cerealele integrale.

Legumele cele mai bogate în proteine sunt soia, mazărea, spanacul, cartofii copți, broccoli dar și varza de Bruxelles.

Să nu ignorăm superalimentele, adică toate tipurile de semințe deoarece conțin energii uriașe cu proprietăți incredibile. Ar putea cu ușurință să țină locul vitaminelor din farmacii prin faptul că sunt bombe nutritive pentru organism.
Le găsim oriunde și ar fi păcat să le ignorăm: semințele de chia, in, susan, semințe de dovleac, floarea soarelui, cânepa ori macul.  De mâna cu semințele vin nucile, migdalele, nucile caju, fisticul ș.a..

Dacă  sunteți pregătiți sa țineți toată perioada postului, de 52 de zile, dar aveți senzații de oboseală și simțiți că organismul nu face față acestui regim apelați totuși la o cură de vitamine sau suplimente alimentare.

Prin urmare, o perioadă de postit din punct de vedere alimentar este benefică atât pentru suflet cât si pentru trup. Să avem grija de noi și de suflețelul nostru.

D2C90E9C-A8B6-41F9-8BA3-E71878195EDD

By Mara

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: