Sănătatea este întreținută prin sport.

 

Healthy-Diet-151568668-TS-e1442521535452

 

Fiecare om este un organism viu capabil de lucruri mărețe. Starea de sănătate inițială dobândită la naștere, trebuie menținută pe tot parcursul vieții, existenței. Omul, acest extraordinar microcosmos, creator prin natura sa, este supus unor multipli agenți stresori exogeni care îi afectează starea de bine. Agenți precum: poluarea, schimbările climatice repetate, stress-ul oxidativ provenit de la multe surse, tentația fast-food, sedentarismul profesional (8 ore muncă la birou) și altele ca acestea provoacă dezechilibre la nivel celular ce afectează armonia interioară a individului, provocând afecțiuni, boli care sunt costisitoare, dureroase de cele mai multe ori, și care provoacă ostracizarea celui suferind. Chiar și în condiții normale, îmbătrânirea celulară afectează starea de bine a omului. Pentru a preîntâmpina îmbolnăvirea organismului, omul trebuie să practice un sport care implică mișcare fizică. Poate fi orice tip de sport, chiar și mersul pe jos. Exercițiile sunt una dintre cele mai bune soluții de a avea grijă de corpul tău pe termen îndelungat, chiar pe viață dacă realizezi responsabilitatea pe care o ai față de tine. Ambiția și perseverența trebuie să te împingă să mergi la sală sau să faci mișcare fizică oriunde vrei. Sportul e  sănătate curată! Prin exerciții și mișcare reduci nivelul colesterolului, îți menții inima sănătoasă, lupți împotriva tensiunii arteriale, scapi de stres, îți întărești imunitatea, previi osteoporoza, diabetul, cancerul, ai o viață sexuală mai bună, ești mai bine dispus, dormi mai bine, te menții în formă sau slăbești.

Health and food icons

Mișcarea fizică sprijină circulația sangvină, inclusiv în zona creierului, stimulând activitatea cerebrală și memoria, ajută activitatea inimii, împiedică formarea cheagurilor de sânge și te oxigenează mai bine. În plus, reduce nivelul colesterolului “rău” și reglează tensiunea arterială. Diabeticii nu trebuie să ocolească mișcarea fizică. Aceasta minimalizează complicațiile specifice bolii. Prin comparație cu sedentarii, cei care fac sport frecvent se apără de infarct. Nu te gândi că doar cei în vârstă sunt vizați. Din ce în ce mai des persoanele tinere, de 20, 30 de ani, mai ales bărbații, sunt loviți de infarct. În câteva secunde poți muri pe loc! Nu e o boală reversibilă, pe care o poți trata! Nu e o joacă faptul că în zilele noastre din cauza lipsei activității fizice și a alimentației anapoda se poate muri. Studii peste studii au demonstrat eficacitatea sportului. Fă un efort pentru tine, practică gimnastică măcar 30 de minute de trei, patru ori pe săptămână.

Fa-miscare

Numai tu îți poți face acest bine! E deja foarte cunoscut faptul că prin sport oasele devin mai puternice, mușchii se conturează mai bine. Așadar, dacă vrei să previi osteoporoza, exercițiile sunt foarte utile. Și, din nou, vreau să punctez că nu contează ce vârstă ai acum, 20 sau 50 de ani. De preferat este să ai grijă din timp de corpul tău, iar dacă ai deja osteoporoză cu atât mai mult nu ai timp de pierdut și trebuie să te apuci de sport. Când începi un regim de slăbire, te apuci de o dietă, de preferat recomandată de un nutriționist și personalizată pentru tine, e absolut necesar să faci mișcare fizică (dacă sănătatea îți permite). Să lași de-o parte nerăbdarea când vine vorba de mers la sală și antrenamente. Nu vei vedea schimbările peste noapte. Din start e bine de știut că pentru a da jos un număr de kilograme trebuie să fii disciplinat ca la armată. Să îți aduci contribuția atâtea zile pe săptămână, la ora dorită de tine, minim un interval de 60 de minute de efort pe care să îl resimți. Asemeni unei plante care necesită apă la fiecare două zile, să spunem, dacă uiți să o uzi, în timp, ea începe să sufere. Azi îi pui apă, îi mai pui peste patru zile; dacă ești plecat din oraș, asta e, era mai important. Dar ea se va usca treptat și va muri. De foarte multe ori se ivesc alte lucruri cu prioritate în fața sportului, dar nu uita că neglijat o săptămână, două, o lună, corpul suferă în tăcere până când sănătatea este afectată și/sau se depun kilograme nedorite.

Sedentarismul este ca o otravă! Încet, încet, dacă nu îl elimini, te îmbolnavește și poate avea urmări la care nici măcar nu te gândesti. Am uitat să menționez despre cât de binevenit este sportul pentru femeile însărcinate (fiecare ce poate și cât are voie). Mai mult de un sfert dintre cei care mor din cauza cancerului, potrivit Seattle Cancer Research Centre, erau sedentari și chiar obezi. Sportul  este un aliat împotriva apariției cancerului. Tot prin exerciții îți menții tinerețea și lumea nu îți va da vârsta reală, îți fortifici sistemul imunitar și poți avea o viață sexulă mai satisfăcătoare. Și fiindcă toți ne confruntăm cu momente stresante, prin sport te poți elibera. Ești mai sănătos, mai optimist, mai relaxat, mai vesel, mai sigur pe tine și mândru de corpul tău. Începe de azi să faci sport regulat, în fiecare săptămână, de două-trei ori.

sursa: Revista Stil de viata

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: