Colesterolul şi bolile cardiovasculare

In prezent un rol important in bolile cardiovasculare il are factorul genetic, relaţia ateroscleroză colesterolul rămane incă de mare actualitate. Intr-adevăr, numeroase studii epidemiologice, clinice şi terapeutice au permis punerea in evidenţă a rolul lipidelor alimentare in explicarea incidenţei bolilor cardiovasculare intr-o populaţie dată. Problema este complexă, intrucat in prezent se cunoaşte relaţia colesterol trigliceride plasmatice, colesterol acizi graşi saturaşi, colesterol acizi graşi mono- şi polinesaturaţi.

omega-3-mastni-kiselini

Se ştie in plus, de exemplu, că nu toţi acizii graşi saturaţi au acelaşi efect asupra colesterolului LDL şi a colesterolului HDL. Acizii lauric, miristic şi palmitic sunt cei mai hipercolesteroleminaţi, in timp ce acidul stearic nu are efect. Efectul colesterolului alimentar asupra colesterolului LDL este variabil, intrucat numai unele persoane prezintă o creştere a colesterolului LDL odată cu creştere a colesterolului alimentar. In plus, efectul colesterolului alimentar este mai important dacă aportul de acizi graşi saturaţi este simultan crescut ori dacă persoanele au deja hipercolesterolemie.

Alimente-cu-omega-3-si-omega-6

De remarcat că inlocuirea izocalorică a grăsimilor saturate prin grăsimi polinesaturate (echivalent a 5% din aportul zilnic) conduce la o scădere a colesterolemiei cu 0,13 mmol/l şi a colesterolului LDL cu 0,11 mmol/l. Scăderea colesterolului alimentar cu 200 mg conduce la o scădere suplimentară a colesterolemiei total cu 0,13 mmol/l şi a colesterolului LDL cu 0,10 mmol/l. In ultimii ani se vorbeşte tot mai mult de rolul aterogenic al trigliceridelor plasmatice, ca factor independent de risc cardiovascular. Acest lucru este important nu numai pentru persoanele diabetice, dar şi pentru persoanele obeze sau chiar normoponderale.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: