13 obiceiuri pentru un stil de viață sănătos.

Cum să ne dezvoltăm un stil de viață sănătos?  Există 13 căi de a avea o viaţă sănătoasă şi fericită. Ignorarea lor poate avea repercusiuni asupra sănătăţii fizice şi psihice a persoanei.

        Obiceiul sănătos numărul 1: micul dejun în fiecare zi!

Persoanele care mănâncă micul dejun în fiecare zi sunt campionii sănătăţii. Studiile arată că aceste persoane au tendinţa de a absorbi mai multe vitamine şi minerale şi mai puţine grăsimi şi colesterol. Rezultatul este deseori un corp mai suplu, colesterol mai scăzut şi mai puţine riscuri de supraalimentare. Pentru a obţine maximum de beneficii de pe urma micului dejun, se recomandă să se consume carbohidraţi, proteine şi mici cantităţi de grăsimi. Întrucât un singur aliment nu poate oferi toate elementele nutriţionale necesare, consumarea unei varietăţi de alimente este esenţială. Chiar şi cu aceste argumente ştiinţifice, mulţi oameni afirmă că nu pot mânca dimineaţa. Spun că nu au suficient timp pentru asta şi că nu simt foame. O soluţie ar fi ca aceste persoane să ia cu ele la serviciu micul dejun şi să-l consume în prima oră, moment în care sigur le este foame şi pot găsi timp.

         Obiceiul sănătos numărul 2: consumul de peşte!carnea-de-peste-secretul-longevitatii-ce-specii-de-peste-sunt-cele-mai-sanatoase_size1

Asociaţiile ştiinţifice de nutriţie recomandă consumul a două porţii de peşte pe săptămână. În afară că este o sursă bună de proteine şi conţine o cantitate relativ mică de grăsimi saturate, periculoase pentru sănătate, peştele conţine acizi graşi omega-3 care au fost dovediţi că reduc riscul pentru afecţiuni cardiovasculare. Peştii graşi cum sunt macroul, păstrăvul, heringul, sardinele, tonul şi somonul conţin cantităţi importante de acizi graşi omega-3 de două tipuri: acidul eicosapentenoic şi decosahexenoic.

             Obiceiul sănătos numărul 3: gustările sănătoase!

Medicii nutriţionişti recomandă cinci sau mai multe porţii de legume şi fructe pe zi sau mai mult, ca parte a unei diete sănătoase. Vegetalele pot face multe lucruri bune pentru sănătate, printre care: reducerea riscului de apariţie a unor cancere; combaterea semnelor îmbătrânirii; îmbunătăţirea memoriei; promovarea sănătăţii inimii; îmbunătăţirea sistemului imunitar.

           Obiceiul sănătos numărul 4: consumul de apă şi de produse lactate!

Apa şi laptele sunt lichide esenţiale pentru sănătate, dar pot ajuta şi la pierderea kilogramelor în plus. Corpul are nevoie de apă pentru a se menţine hidratat, iar cantitatea de apă necesară depinde de la individ la individ. Articulaţiile au nevoie de apă pentru a se menţine în mişcare, iar organele vitale cum ar fi inima, creierul, rinichii şi ficatul pentru a funcţiona corect. Dacă o persoană nu consumă suficientă apă, corpul trece intr-o stare de urgenţă, şi se agaţă de fiecare moleculă de apă pe care o găseşte. Aceste molecule acumulate apar sub forma greutăţii suplimentare. Această greutate este eliberată doar când organismul obţine suficientă apă. Calciul din produsele lactate, pe de altă parte, este cunoscut ca fiind important pentru oase şi dinţi puternici.

          Obiceiul sănătos numărul 5: o bună igienă dentară!674991-img-1367470414-1

Există medici care afirmă că o curăţare cu aţă dentară zilnică adaugă 6,4 ani vieţii unei persoane. Există dovezi ştiinţifice ale legăturii între o bună igienă dentară şi starea generală de sănătate. Gura este, până la urmă, o parte integrantă a corpului. Cercetătorii suspectează că bacteriile care produc placa dentară intră în circuitul sanguin. Aceste bacterii sunt într-un fel asociate cu inflamaţia asociată plăcilor de aterom ce blochează vasele de sânge şi determină afecţiuni cardiace.

             Obiceiul sănătos numărul 6: ceaiul! nu-tot-ce-se-spune-despre-ceai-este-adevarat-5-mituri-pe-care-trebuie-sa-le-stii_size1

Există evidenţe că ceaiul poate ajuta la îmbunătăţirea memoriei, prevenirea cariilor, a cancerului şi a afecţiunilor cardiace. Totuşi, studiile nu sunt concludente. Există efecte benefice ale ceaiului, în mod special efectul antioxidant. Ceaiul decofeinizat şi fără zahăr este mai bun pentru sănătate. Acesta poate fi aromatizat cu suc de fructe, fructe, scorţişoară, ghimbir şi alte condimente.

             Obiceiul sănătos numărul 7: protejarea pielii!

Pielea începe să îmbătrânească din momentul naşterii şi cea mai bună cale de a o proteja şi de a o face să arate sănătoasă este a o proteja de soare. Soarele prezintă raze ultraviolete periculoase care determină riduri, uscăciunea pielii, şi petele de bătrâneţe. Supraexpunerea poate determina arsuri solare, modificări ale texturii pielii, dilatări ale vaselor sanguine şi cancer de piele. Evitarea soarelui, totuşi, nu este întotdeauna ideală sau practică.              

              Obiceiul sănătos numărul 8: somnul suficient!1-somn-copii-vara-resize-1275-b

Este important ca organismul să aibă suficient timp de odihnă, altfel persoana se poate simţi obosită şi ţâfnoasă. Acest lucru pare să fie de la sine înţeles, dar există studii care arată că mulţi adulţi suferă de tulburări de somn sau nu se odihnesc suficient noaptea pentru a putea face faţă cu succes activităţilor din cursul zilei. Somnul este vital pentru sănătate şi pentru starea de bine fizică şi psihică. Studiile arată că persoanele care nu dorm suficient sunt mai expuse la a dezvolta probleme psihiatrice. În plus, deprivarea de somn poate afecta în mod negativ memoria, învăţarea şi gândirea logică. Lipsa de somn, poate fi, de asemeni, periculoasă.

           Obiceiul sănătos numărul 9: exerciţiul fizic!

Marathon, black silhouettes of runners on the sunset

Toată lumea ştie deja că activitatea fizică are foarte multe beneficii, lucru greu de înţeles atunci când oamenii nu fac mişcare fizică. Iată câteva avantaje ale activităţii fizice regulate: – ajută la controlul greutăţii corporale; – menţine sănătatea oaselor, muşchilor şi articulaţiilor; -reduce riscul de apariţie al unor afecţiuni cum ar fi hipertensiunea arterialaă şi diabetul; – promovează o stare de bine psihologic; – reduce riscul de deces prin afecţiuni cardiace; – reduce riscul de moarte prematură.

         Obiceiul sănătos numărul 10: plimbarea zilnică!O-banala-plimbare-in-parc-poate-calma-copiii-hiperactivi

Deja au fost menţionate beneficiile exerciţiului fizic. Acum, iată un sfat cum poate fi integrată activitatea fizică în viaţa de fiecare zi: plimbarea. Nu este vorba de a rezerva timp pentru exerciţii fizice, deşi şi acestea sunt importante, ci doar mişcarea membrelor în timpul activităţii zilnice: mersul în timpul conversaţiilor la telefon, spălatului pe dinţi, urmărirea unui meci. La fiecare 20 de paşi o persoană arde o calorie. Un studiu pe 13 000 de persoane, desfăşurat de-a lungul a 8 ani  a arătat că persoanele care merg zilnic 30 de minute au un risc semnificativ mai scăzut de moarte prematură comparativ cu cele care merg pe jos rar.

            Obiceiul sănătos numărul 11: realizarea unui hobby!hobby-poster-heart-hand-made-tools-doodle-illustration-craft-items-heart-shape-isolated-white-background-time-59556780

Cuvântul hobby înseamnă: „urmărirea regulată a unei ocupaţii care produce în mod special relaxare”. De vreme ce sunt activităţi relaxante, pasiunile sunt plăcute. Unele persoane găsesc bucurie în a face lucru manual, altele în privitul păsărilor, plimbările prin parc sau jocul de cărţi. Această bucurie poate ajuta omul să aibă o viaţă mai sănătoasă şi să se recupereze mai repede de pe urma unei boli.

            Obiceiul sănătos numărul 12: realizarea unor relaţii sociale!394432768_2f29c5ec04_o

Este important ca oamenii să aibă cât mai multe activităţi alături de alţi oameni: muncă voluntară, mers la biserică, înscrierea într-un club. Activităţile comunitare sunt importante pentru sănătatea mentală şi fizică, conform unui studiu publicat recent.

            Obiceiul sănătos numărul 13: planificarea!Planificarea-planificarii

Acesta este probabil un cuvânt foarte bun pentru a ilustra cum pot fi încorporate obiceiurile sănătoase în viaţa de fiecare zi. Pentru majoritatea oamenilor, nici exerciţiul fizic, nici protejarea pielii, nici sănătatea dinţilor sau pierderea în greutate şi legăturile sociale nu vin de la sine. Multe dintre aceste obiceiuri bune necesită efort pentru a fi strecurate în activităţile zilnice. Ce obiceiuri menţinem şi la care renunţăm, cum planificăm activităţile şi cum reuşim să respectăm această planificare ţine de voinţa fiecăruia, important este să avem această planificare. Concluzia este una singură: Nu uitaţi să vă planificaţi sănătatea!!!

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: