Probioticele, prietenii noștri microscopici.

Probioticele sunt microorganisme vii, numite și bacterii “prietenoase”, prezente în mod natural în tractul digestiv, având un rol esențial în menținerea stării generale de sănătate. De ce avem nevoie de probiotice? Care este rolul probioticelor în organism ?

probiotic

În primul rând, bacteriile benefice împiedică dezvoltarea bacteriilor patogene în organism. Intestinul conține între 70% și 80 % din totalul celulelor producătoare de anticorpi ale organismului uman, iar probioticele stimulează imunitatea și producerea de imunoglobuline, sintetizează o serie de vitamine necesare organelor interne și contribuie la menținerea unui sistem digestiv sănătos. În urma tratamentelor repetate cu antibiotice, în special a celor cu spectru larg, a administrării de anticoncepționale, a stresului și a stilului de viață nesănătos, o mare parte din aceste bacterii sunt distruse și astfel crește și sensibilitatea la boli și infecții. În astfel de cazuri este bine să suplimentăm consumul de alimente care conțin probiotice, dar și prebiotice care susțin proliferarea bacteriilor „bune” în zona colonului sau de ce nu, să apelăm la produsele speciale disponibile în farmacii.

probiotics_thumb

Tubul digestiv este locul unde acționează în sinergie flora intestinală, mucoasa intestinală și sistemul imunitar. În interiorul sistemului digestiv lucrează, în umbră, 24 de ore din 24, peste 100 000 de miliarde de bacterii. Datorită acestei flore intestinale, organismul nostru digeră alimentele, sintetizează vitamine și alte substanțe nutritive. Este o adevărată lume vie, organizată într-un ecosistem aflat în echilibru perfect. Flora intestinală exercită multiple funcții fiziologice, asigurând o stare bună de sănătate: · ajută la digerarea hranei · permite sinteza anumitor vitamine · hrănește mucoasa intestinală și contribuie la menținerea integrității sale · are un rol primordial în apărarea organismului, prin efectul de barieră care împiedică înmulțirea bacteriilor agresive.  Atunci când flora intestinală își pierde echilibrul, bacteriile benefice nu-și mai pot juca rolul favorabil. În această situație, pentru a restabili echilibrul florei intestinale, este necesară administrarea unui supliment nutritiv pe bază de probiotice și prebiotice. Probioticele favorizează echilibrul florei intestinale. Ele îmbunătățesc activitatea barierei intestinale contra agenților patogeni externi. Totodată, probioticele stimulează sistemul imunitar în lupta contra infecțiilor de sezon. Prebioticele favorizează înmulțirea probioticelor, ceea ce determină un efect inhibitor asupra dezvoltării bacteriilor patogene, prevenind infecțiile. În plus, prebioticele au capacitatea de a absorbi substanțe nocive cum ar fi toxinele cu potențial cancerigen sau colesterolul rău.               Surse naturale de prebiotice: cereale integrale, banane, năut, sfeclă roșie, ceapă, usturoi, spirulină. Ele trebuie consumate înaintea probioticelor sau împreună cu ele pentru a avea efectul dorit. Principalele surse de probiotice sunt: · kefirul nepasteurizat (știm că bacteriile de fermentație sunt sensibile la temperaturi mai mari de 60 grade Celsius) · iaurtul simplu de casă nepasteurizat, de preferat făcut cu lapte din surse bio · smântâna naturală fermentată, nepasteurizată · murături obținute prin fermentare naturală, fără adaos de oțet (borș, varză acră) · păstura de albine – un polen fermentat cu conținut foarte ridicat de bacterii lactice.

Reguli esențiale în alegerea unui probiotic eficient, Probioticele și prebioticele pot fi administrate împreună sub forma suplimentelor alimentare simbiotice. Pentru a fi siguri că optați pentru un produs eficient, este indicat să țineți seama de următoarele reguli de bază: · alegeți un produs care conține o cantitate suficientă de probiotice astfel încât să-și facă efectul.  Un pliculeț cu probiotice și prebiotice luat în fiecare dimineață, înaintea micului dejun, reprezintă un veritabil scut de apărare împotriva virozelor, otitelor sau infecțiilor gastrointestinale.

c600x315_probiotic_vs_prebiotic

Probioticele sunt bacterii benefice care protejează sistemul imunitar. Pentru a demonstra că probioticele susţin sistemul imunitar în lupta contra răcelilor de sezon, o echipă de cercetători de la Universitatea din Florida a realizat un studiu în care au fost incluşi 581 de studenţi afectaţi de stres în perioada examenelor. Concluzia este clară: administrarea zilnică de probiotice de tipul Bifidobacterium bifidum R0071 ajută la prevenirea virozelor respiratorii ce pot să apară pe fondul unei perioade acute de stres. Rezultatele, publicate în ediţia din ianuarie 2015 a British Journal of Nutrition, demonstrează reducerea cu 45% a riscului de contractare a unei răceli sau gripe în cazul persoanelor care beneficiază de o doză zilnică de probiotice, comparativ cu grupul placebo. Mai exact, probioticele de tipul Bifidobacterium bifidum R0071 asigură protejarea organismului de simptomele răcelii sau gripei pe o perioadă de până la 6 săptămâni, potrivit studiului. Un studiu clinic, prezentat în cadrul Congresului ORL al European Respiratory Society (2010), a demonstrat că riscul infecţiilor respiratorii şi gastrointestinale a fost redus cu 25%, iar numărul absenţelor de la şcoală a scăzut cu 40% în cazul copiilor cărora li s-a administrat, timp de 3 luni, un pliculeţ/zi cu probiotice. Potrivit studiilor, probioticele au următoarele efecte dovedite clinic: · Protejează flora intestinală împotriva agenților patogeni · Mențin echilibrul microflorei intestinale · Stimulează apărarea naturală a organismului Opinia specialistului Coordonatorul principal al studiului de la Universitatea din Florida, profesor Bobbi Langkamp-Henken, a afirmat: „Scopul acestui amplu studiu a fost de a evalua efectele unor tulpini probiotice specifice privind procentul zilelor sănătoase în cazul studenţilor aflaţi în sesiune, un exemplu foarte bun de stres psihologic acut, care este asociat cu o incidenţă crescută a răcelilor şi gripei. Ne-am dorit să ne menţinem participanţii sănătoşi. Cu ajutorul Bifidobacterium bifidum R0071, participanţii s-au bucurat de mai multe zile în stare bună de sănătate în perioada dificilă a examenelor. Prin administrarea Bifidobacterium bifidum R0071 şi Bifidobacterium infantis R0033 s-a observat reducerea numărului studenţilor care au acuzat febră şi alte simptome de răceală şi gripă, comparativ cu grupul placebo”.

În concluzie, stresul, alimentaţia nesănătoasă, tratamentul cu antibiotice cauzează dezechilibrul florei intestinale. Acest lucru are un impact serios asupra stării de sănătate, conducând la: infecţii repetate, acnee, micoze, tulburări digestive (diaree, constipaţie, sindromul intestinului iritabil), oboseală şi stări depresive inexplicabile. Soluția? Probioticele – bacteriile „bune”, care reechilibrează flora intestinală și readuc starea de bine. Dar și prebioticele – acele fibre speciale, care favorizează dezvoltarea probioticelor.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: