Valeria Fetelea — femeia care îmblânzește norii

Întotdeauna am apreciat femeile care sparg stereotipurile, care abordează lucrurile inedit și care știu să pună preț pe propria demnitate. Femeile curajul cărora iese din tipare, ele pot face orice, pot ajunge oriunde. Se spune că profesia fiecărui om se limitează abilităților, se mai spune că există profesii feminine și masculine, că abilitățile femeilor sunt mult mai limitate decât a bărbaților. Protagonista mea demonstrează zi de zi contrariul, ea reușește zilnic să supună nu doar comandanții de aeronave, dar și norii, ca un veritabil controlor de trafic aerian. Chiar dacă profesia ei ține de “culisele” curselor aeriene, datorită profesionalismului ei cu aspirații idealiste, sute de pasageri se bucură zilnic de călătorii fericite.  În continuare un interviu cu  Valeria Fetelea — femeia care înblânzește norii.

Maria: Valeria, tu ești una dintre femeile care practic mereu este cu capul în nori, totuși ai o scuză foarte serioasă, ești controlor de trafic aerian, o profesie destul de masculină după unii, cum ai ajuns în această postură?              
Valeria: Aviația este o vocație moștenită, tatăl meu a fost și el controlor de trafic aerian , am preluat estafeta într-un fel…Dar întâmplarea care m-a determinat să aleg această profesie ține totuși de experiența primului zbor cu avionul. Aveam 17 ani și eram la Vadul lui Vodă unde făceau școala viitorii piloți, atunci am zburat pentru prima dată , iar acele emoții copleșitoare le mai păstrez și astăzi în amintire. Entuziasmul celor din jur, atmosfera de solidaritate, acel spirit de echipă m-a cucerit și atunci am hotărât că vreau și eu să fac parte din lumea asta.

450D7AE6-60B6-4DDE-A29D-75805DD87D2F
Maria: În ce constă profesia ta, ce funcție îndeplinește controlorul de trafic aerian?
Valeria: Controlorul de trafic aerian e persoana care dirijează traficul aerian atât la sol pe suprafața de manevră a aerodromului, cât și în aer, pentru evitarea coleziunilor aeronavelor și desfășurarea în siguranță a traficului aerian.
M: Întotdeauna am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în culisele unei curse de avion, ce vezi tu din perspectiva profesiei tale?
V: Da, noi avem așazisul “privilegiu”de a urmări cum decurg lucrurile dincolo de culise, începând de la pregatirea aeronavei pentru zbor și până la desprinderea acesteia de sol. Procesul de pregatire e unul riguros și minuțios, pe lângă echipa de tehnicieni care roiesc în jur, e un lucru admirabil când observi și comandantul aeronavei inspectând cu multă atenție aeronava,atunci realizezi că zborul e într-adevăr un fenomen complex iar pentru desfășurarea în siguranță a acestuia, se depun mari eforturi.

C2F046B5-8DF7-4765-A746-79F0F5FFDE57
M: De multe ori oamenii aleg profesia în funcție de temperament sau de unele îndeletniciri și talente, care sunt acele trăsături fără de care nu poți deveni controlor de trafic aerian?
V: În primul rând trebuie sa-ți placă cu adevărat această meserie, e nevoie de multă dăruire de sine ,caracter puternic, rezistență la stres, la fel de esențială este și capacitatea de adaptare la situații neobișnuite, atitudine calmă și echilibrată, atenție distributivă și desigur spirit de echipă.
Eu dintotdeauna mi-am dorit să am o meserie deosebită, să ies din tipare, iar acest domeniu e chiar o provocare unde nu e loc de plictiseală și monotonie — deci e pentru mine.
M: Te consideri o femeie puternică, și dacă da, atunci de ce?
V: Depinde de situație, sunt o femeie cu atitudine, cu prezență de spirit, dar am si eu temerile mele, momente de ezitare și incertitudine, ca și orice altă femeie.
M: Profesia și jobul te privelegiază? Atunci când oamenii află despre locul tău de muncă, au cumva o alta atitudine?
V: Da! Oamenii devin curioși să afle specificul meseriei mele, mă privesc cu admirație, considerație, doar că o bună parte din ei nu realizează ce înseamnă de fapt această meserie, unii cred că suntem cei care verifică bagajele sau biletele, am auzit multe perle. Din păcate la noi în țară lumea nu e familiarizata cu astfel de joburi, e normal să trezească un interes deosebit.
4BD011B7-4194-4C8D-8525-20128B8C2FFD
M: Povestește careva întâmplări hazlii legate de jobul tău sau careva situații confuze care se pot întâmpla numai cu un controlor de curse aeriene.
V: În 8 ani au fost destule situații hazlii , chiar dacă suntem obligați să respectăm limbajul standard în convorbirile radiotelefonice, ne mai scapă cate-o replică, sau chiar o glumă, mai ales din partea piloților, că doar nu suntem roboți. Lucrurile devin amuzante când vreun pasager mai zăpăcit sau turmentat gresește avionul — uite atunci e forfotă mare.
M:Faptul că ești burlăciță este cumva rezultatul unei cariere de succes? Îți mai rămâne timp și pentru viața privată, sau îți dedici tot timpul serviciului?
V: Majoritatea dispecerițelor noastre și-au întemeiat demult familii în paralel, și pentru mine familia va avea prioritate într-o bună zi, cariera nu este un obstacol. Apropos de timp, noi avem foarte mult timp liber, chiar mai mult decât majoritatea muncitorilor altor domenii, în plus mai avem și un concediu anual de 45 de zile.

0676A8D6-3FC7-4B45-B218-934E12E4292A

M: Ești o femeie de succes care știe ce vrea, de aceea sunt curioasă sa aflu ce va urma, ce scopuri, planuri și vise mai ai și sunt aceste planuri legate exclusiv de Moldova?
V: Ce va urma? Chiar nuștiu.. las lucrurile să decurgă în mod firesc. Pentru moment nu vreau sa părăsesc țara, multe din visele și ambițiile mele se regăsesc în albia domeniului meu de activitate, dar nu exclud și posibilitatea de a continua munca peste hotare. Eu m-am convins că viața ne surprinde mereu așa că mai vedem ce ne rezerva viitorul.

M: PS: Am avut o deosebită plăcere să discut cu Valeria, o femeie plină de feminitate dar și feminism, o femeie puternică care știe exact ce vrea. Mă bucur nespus să cunosc adevărați profesioniști care își iubesc jobul și își îndeplinesc cu drag obligațiile, de undeva din umbră. Profesia ei este o provocare zilnică, o muncă enormă care nu se bucură de prea multe lauri, puțini sunt dintre cei care știu că în spatele călătoriilor cu avionul lucreaază o întreagă echipă de oameni frumoși datorită cărora, de-i frig, de plouă, de bate vântul, avioanele decolează, zboară și aterizează în siguranță.

autor: Maria Dombrovski

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: