Constipația, cauze și modalități de prevenire.

Constipația este o problemă cronică, este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate pe plan internațional. Se caracterizează prin dificultatea de a defeca, însoțită uneori de crampe și dureri în rect, din cauza eforturilui de a face să treacă excrementele tari. Uneori actul in sine este însoțit de urme de sânge, din cauza lezării vaselor rectului.

constipatie

În mod normal, trebuie să avem scaun o dată în zi, ideal dimineața după trezire. Dacă excrementele nu sunt evacuate zilnic, ele se blochează în rect, în jurul lor se acumuleaza mucus și fluide, ducând la o incontinență fecalică și la o serie de probleme de sănătate, cum ar fi indigestia, insomnia, afecțiuni gastrice și intestinale, febra, pierderea poftei de mâncare, etc. În constipația cronică, toxinele se acumulează in corp, provocând dezechilibrul florei saprofite, probleme cutanate ( alergii, exeme, acnee,), indispoziție, dereglarea vitalității și calității vieții. Cu cât bolul fecal stă mai mult în intestin, cu atât mai multe șanse ca bacteriile patogene să se înmulțească și produselor metabolice să intoxifice organismul.

Cauzele constipație.

 1. Absența exercițiilor fizice, care stimulează mișcările peristaltice.
 2. Absența fibrelor din rația alimentară, care măresc volumul bolului fecal și mecanic stimulează mișcările peristaltice.
 3. Deshidratarea sau aportul insuficient de fluide, care înmoaie excrementele și fac să treacă prin colon fără să producă iritații.
 4. Alimentația rafinată, lipsită de nutrienți și fibre.
 5. Lipsa regimului. Organismul e un mecanism care lucreză după grafic bine stabilit. Mesele luate la aceeași ora, somnul și chiar graficul vizitării veceului ar trebui respectate cu strictețe.
 6. Călătoriile, mai ales când are loc schimbarea fuselor orare.
 7. Medicamentele. Analgezicele opioide, suplimentele de fier și calciu produc constipație.
 8. Stresul mental.

Prevenire și tratare

Adoptați un regim alimentar bogat în fibre. Alimentația bogată în fibre nu numai că previne constipația, ci poate preveni și diverticuloza, hemoroizii, polipii intestinali și chiar cancerul colorectal. Evitați mâncărurile prăjite și cele bogate in carbohidrați rafinați ( prăjiturile, ciocolata, pâinea albă și derivatele din faină albă). Hidratarea, 30-40 ml apa la kg masă corporala. Exerciții fizice regulate.

Remedii alimentare

 • Adoptați un regim alimentar bogat în fibre, bazat pe cereale integrale, orez sălbatic, legume și fructe proaspete (merele, bananele, smochinele, papaya, perele și prunele).
 • Mâncați încet și mestecați bine. Aceasta ajută mult digestiei și va ușura excreția.
 • Semințe de in macinate, se pun seara la hidratat, a doua zi dimineata se consuma cu o oră înainte de micul dejun.
 • Uleiurile vegetale. O lingură de ulei de măsline, in, migdale, susan, ricin, dimineața cu o oră înainte de micul dejun.
 • Hidratați prunele uscate, curmalele sau smochinele și le consumati pe stomacul gol
 • Introduceți în meniu cruciferele (varza, broccoli, conopida, varza de bruxelles, varza kale)
 • Mucilaginoasele cum ar fi okhra.
 • Evitați brânzeturile maturate și laptele.
 • Evitati ceaiul negru și băuturile alcoolice.
 • Beți dimineața pe nemâncate 3 linguri de suc proaspăt de cartof cu un pic de miere.

Fitoterapia

 • Ceai laxativ: se compune din: coajă de crușin, frunze de roiniță, rădăcină de lemn-dulce, volbură. Se recomandă în stări de constipații și acumulare de toxine, precum și îndureri de cap și lipsa poftei de mâncare.
 • Pulbere laxativ-purgativă: se compune din: coajă de crușin, frunze de frasin, rădăcină de cicoare, rădăcină de lemn-dulce, fenicul. Toate ingredientele se trec prin râșniță, se administrează câte o linguriță cu un pahar cu apă.
 • Ceai laxativ-antihemoroidal: Se compune din: coajă de crușin, flori de coada șoricelului. Se recomandă în constipații cronice.
 • Ceai laxativ: Se compune din: Seminichie. O lingura produs vegetal se infuzează cu 200 ml apă clocotită.

Dacă după modificarea regimului alimentar și a stilului de viață tot este actuală problema contipației adresați-vă la un medic proctolog.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: